Zateplenie haly uvoľnil namrznutý ľad na podhľadovom plechu

25.01.2012 Tvrdošín

Trstená 25. januára (TASR) – Uvoľnenie konštrukcie zateplenia v tréningovej hokejovej hale na brehu Oravskej priehrady v hotelovom komplexe Altis zapríčinilo podľa predbežných zistení nepredpokladané preťaženie podhľadového plechu množstvom namrznutého ľadu. V stanovisku pre TASR to dnes uviedol konateľ hokejového komplexu a mládežníckeho hokejového klubu Altis Filip Fedák.

\"Vyjadrujeme ľútosť nad vzniknutou situáciou a zároveň ďakujeme prítomným za duchaprítomnosť a pomoc pri opúšťaní haly. Privolaní špecialisti ako stavebný dozor, odborník v oblasti statiky a zástupca dodávateľskej firmy sa zhodli na tom, že uvoľnenie konštrukcie ľahkého tepelno-izolačného podhľadu zapríčinilo nepredpokladané preťaženie podhľadového plechu množstvom namrznutého ľadu. Nezistili porušenie technologických postupov pri montáži zatepľovacieho systému, to znamená, že izolácia bola suchá a bez známok navlhnutia,\" povedal Fedák.

Zo zistených skutočností podľa neho vyplynulo, že v celom priestore interiéru haly bola teplota pod bodom mrazu, čo zapríčinilo zamŕzanie vodných pár na podhľadovom plechu na interiérovej strane a ich následné hromadenie. \"To spôsobilo nepredpokladané preťaženie konštrukcie zateplenia. Snehom pokrytá konštrukcia haly ostala nepoškodená aj po dynamickom zaťažení spôsobenom uvoľnením vnútorného zateplenia,\" uviedol Fedák.

Zdôraznil, že investor vyžadoval od dodávateľov použitie vysokokvalitných materiálov a kládol dôraz na precíznu prácu z ich strany. \"Týmto systémom sú zateplené desaťtisíce štvorcových metrov hál, v ktorých doteraz neboli problémy. Chceli sme postaviť zimný štadión, ktorý by spĺňal najnovšie energetické štandardy a vyhovoval aktuálnym parametrom bežným vo svete. Hala so zateplením bola zrealizovaná a odovzdaná bez chýb. Kolaudačné rozhodnutie nebolo vydané už iba kvôli legislatívnym úkonom. Hala je nepoškodená a môže byť v krátkej dobe skolaudovaná,\" uzatvoril konateľ hokejového komplexu a mládežníckeho hokejového klubu Altis.

Podhľad haly sa poškodil v nedeľu 22. januára 2012 počas tréningu mladých hokejistov. Všetci stihli opustiť halu včas a nikomu sa nič nestalo.
 

Vyberte región